*Varning för ett upprört inlägg*
 
Nu börjar jag bli riktigt trött på det här, och vill nu får ut det här en gång för alla. ZiiO - Livet med ett leende är min blogg, jag har skrivit ut vem jag är, har bilder på mig och delar med mig av både mitt liv och mina tankar. Ni som klickar in er hit så vet ju vem ni läser om, eller vem som står bakom inläggen. Jag skulle kunna välja att skriva en blogg med hemlig identitet, men nej jag väljer ju att vara offentlig. Jag står därmed för allt jag skriver och lägger upp. 
 
Därför blir jag så besviken, nästan arg på de som klickar sig in hit och kommenterar Anonymt eller med ett okänt namn, utan e-post eller bloggadress. Under de senaste veckorna har det kommit in så många kommentarer, där nästan hälften varit anonyma eller med olika fejknamn som upprörd eller bloggläsare och sagt att "jag bara måste kommentera för..". Så väljer mågna att kommentera med endast ett förnamn, och antar väl att det ska räcka för att inte räknas som anonym, men vet ni vad.. För mig räcker det tyvärr inte. 
 
Jag anser att om ni nu känner att det är så viktigt att få säga er åsikt i en kommentar, så våga nu stå för vad ni skriver också. Skriv namn, efternamn eller e-post adress så jag nu förstår vem ni är. Tycker det är så fegt att bara skriva en massa kritik och arga kommenterar, och sedan bara anse att jag ska ta emot det medans ni inte själva vågar stå för vad ni säger. Det är så fegt! 
 
Så, nu får det helt enkelt räcka. Hädan efter kommer jag ta bort varje kommentar som kommit av någon som jag helt enkelt inte kan förstå vem är. Skriv inte något du inte kan stå för, och om det är så att vi inte känner varandra så lämna nu också efter dej en e-post eller efternamn, det är inte så svårt (har nu tagit bort de flesta anonyma kritiserande kommentarera, för det är fortfarande min blogg och jag har rätt att bestämma vad som visas här).
 
Tack på förhand!
 
 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi
Kommentarer
1
Kaffehörnan

Jag tycker de är förklämmande att man ej kan skriva ut.

Svar: Så sant!
Ida-Marie

http://www.kaffehornan.se
2
TIDSTJUVEN

Jag håller med dig om att det är fegt att skicka kritik och skriva arga/elaka kommentarer om man inte kan stå för dem med eget namn. Du har all rätt i världen att ta bort elaka kommentarer från bloggen. Det är din egen blogg, inget allmänt öppet forum.

Svar: Exakt! Om man nu måste kommentera så kan man lika bra stå för det man skriver!
Ida-Marie

http://tidstjuven.com/
3
Gabi

Bra Ida!!!

4
e.h.

Fast, nu blir jag lite ledsen faktiskt. Jag ser att du har tagit bort min kommentar i ditt inlägg om psykisk ohälsa och det känns ju kanske inte heller så himla roligt med tanke på att jag också lagt ner tid på att kommentera och försöka få till en saklig kommentar. INGENSTANS i den kommentaren var jag elak mot dig eller kom med påhopp - jag uttryckte mina åsikter om psykisk ohälsa och hur jag ser på saken och nej, jag vill inte ge ut mitt namn och tycker inte jag behöver det heller, vill inte outa för "hela världen" om min psykiska ohälsa. Det där med stigmat du vet.

Jag såg att du fick en kommentar som var typ "ni bloggare är alla dumma i huvudet" och DET är ju faktiskt mobbing och och onödig/elak kommentar - sånt ska ni inte behöva stå ut med, sånt ska ingen behöva ta. Men när någon kommenterar (anonymt eller inte) sakligt så är det inte att vara elakt enligt mig. Skriver man ett åsiktsinlägg får man nog tyvärr ta att folk kommenterar sina åsikter tillbaks också - men självklart, gör det vettigt utan att trycka ner bloggaren eller vara elak. "Har man gett sig in i leken får man leken tåla". Kommer du börja ta bort anonyma kommentarer som kommenterar typ "bra blogg" också? Eller är det bara sådana som inte håller med dig? Är inte kommentarer ett bevis på att din blogg läses, du får en respons på det du gör? Och återigen alltså, vettiga kommentarer som inte är elakt påhopp menar jag nu då. Elaka kommentarer har inget här att göra - varken anonyma eller med namn. Du skriver att det är fegt att kommentera anonymt men jag tycker det är rätt fegt att radera alla kommentarer som inte håller med dig för att de är "anonyma" också.

Och ja, du kan ju radera den här kommentaren om du vill - antar att den räknas som anonym. Vill fortfarande inte ge ut mitt namn. Hoppas dock att jag inte gör dig ledsen eller att du ser den här kommentaren som elak - för det är verkligen inte mitt avseende. Ett sätt att se på saken är ju också att du fick igång en debatt av ditt inlägg, du fick säkert några fler läsare och såklart massa kommentarer och diskussion. Det där med att tänka positivt :) Sen att inte alla håller med dig, så är det ju med alla ämnen - det kommer alltid finnas folk som tycker och tänker annorlunda än en själv.

Vet inte vart jag vill komma med den här kommentaren men jag försöker kanske bara förklara att anonymt/andra åsikter inte är synonymt med näthat och mobbing. Jag tror inte folk har något emot dig personligen, utan det var din åsikt om ämnet som folk inte höll med om och kanske upplevde som sårande.

Svar: Jag låter den här kommentaren vara kvar, så du kan läsa mitt svar.

Jag tog bort ALLA kommentarer som jag inte kunde känna igen personen till. Endera finns det e-post eller bloggadress så jag visste vem som skrivit kommentaren på de jag hållit kvar.

Som jag skrev i inlägget så vill jag inte mer ta emot anonyma kommentarer, för jag anser att om man nu vill dela med sig av sin åsikt o sina tankar så kan man lika bra stå för det.

Jag vet verkligen om att man får respons på inlägg, det märkte jag mycket väl. Och som Maria skrivit i sitt inlägg så får man faktiskt själva välja vad man vill ha kvar på sin blogg. Min blogg är inget öppet forum, det är min personliga sida! Klart man får lämna en kommentar men jag tänker inte stå ut med alla anonyma kommentarer mer. Om det är positiva, eller kommentarer som åtminstone inte är elaka så kan jag säkert behålla dem (som den här säkert). Dessutom ville jag ta bort alla anonyma/oigenkännbara kommentarer på mina tidigare inlägg just för att det fanns så MÅNGA, och då körde jag med att inte "välja att spara de positiva" utan jag tog bort ALLA som jag inte kunde veta vem skrivit!

Tack ändå för din kommentar, förstår vad du ville få fram.
Ida-Marie

5
Susanna

Visst, du har all rätt i världen att själv bestämma vad som går finnas och inte får finnas på din blogg - men som någon skrev här ovan, den som sig i leken gett får leken tåla. Först skriver du ett offentligt inlägg om något du helt klart inte känner till hemskt mycket om, sedan kommer det en hel del kommentarer från folk som säger sig ha upplevt just psykisk ohälsa och som också säger sig ta illa upp av det du skrev, måga av dessa som kommenterar väljer att göra det anonymt antagligen för att de inte vill blotta en väldigt sårbar sida av sig själv. Vad gör du då? Jo, du tar bort alla de kommentarer som på kritiserar ditt inlägg eller som uttrycker besvikelse, bara för att folk väljer att vara anonyma. Det är INTE att stå för vad man tycker och skriver. Skulle du stå för dina ord skulle du också klara av att de finns de med andra åsikter. Många av de kommentarer som du tog bort var inte elaka trots att de kritiserade ditt inlägg, de innehöll sakliga kommentarer och förklaringar till varför de uppfattade din text som de gjorde. Visst har vi yttrandefrihet i Finland, men det betyder inte att man MÅSTE uttala sig om något som man inte vet någonting om.

Svar: Jag tog bort ALLA kommentarer jag inte kände igen. Både de som kritiserade och de som höll med.

Klart jag visste vad jag gav mig in på, men jag stod åtminstone för att jag var skribenten, vilket inte många andra gjorde.

Jag klarar av att ta emot kritik, men jag vill gärna veta vem som isf kritiserat.

Dessutom handlar det här inte bara om kommentarer som kommit till just inlägget du syftar på, utan överlag vad jag fått under de senaste månaderna!
Ida-Marie

6
Ida fkn Dahl

Har vari sjuk i anorexi och haft depression i flera år nu och blev så himla upprörd av ditt inlägg om psykisk ohälsa. Orsaken till varför jag inte ville ge mitt namn i kommentarerna var just för att jag e sjuk och kanske inte vill att alla ska veta....Men här är jag nu fullt exposad för världen, you happy now?????

Jag blir så otroligt ledsen när du inte kan försöka se psykiskt illamående ur vårt perspektiv. Du vill inte lära dej eller ta åt dej. Du bara hänvisar till yttrandefriheten och blir martyr. "ja, alla får ha sin åsikt men jag får inte uttrycka den". Men det är ju fkn självklart att man inte kan gå runt och säga och skriva varje fkn tanke som kommer till din hjärna. Det fattar ju alla! Speciellt om ett såhär känsligt ämne som gäller inte bara mig utan många andra där ute. Och när du dessutom börjar påstå att vi är otacksamma och negativa med livet.
Vet du, jag skulle göra vadsomhelst för att må bra och bli frisk men nej hördu det går inte sådär bara. Det går inte bara att "tänka positivt". oj om det bara vore så lätt. Då skulle ju ingen lida av psykisk ohälsa.
Du ska vara jävligt försiktig med vad du lägger ut. Jag förstod att du "inte pratade om sjukdomen" men varför hade du namnet psykisk ohälsa då på inlägget och upprepade gånger använde det ordet?
Men jag hoppas du lärt dig nu att inte slänga ut varenda dumma tanke och inte prata om något du inte har en aning om och ta några modersmålskurser så du vet vad olika begrepp innebär så det inte blir sånahär "missförstånd" igen.

7
Anonym

Det här är en personlig blogg, ingen vetenskaplig artikel. Ida-Marie har rätt att skriva vad hon upplever och tycker oavsett om hon själv har lidit av psykisk sjukdom eller har en magisterexamen i psykologi. Ni som fördömer hennes behov av att uttala sig kränker även vår lagstadgade yttrandefrihet.

8
Bohemian Maggie

Läste nyss Tidstjuvens inlägg och kommenterade där, men insåg att jag kanske kunde skriva även här. Ja, vanligtvis är det så här tycker jag. Anonyma elaka kommentarer hör inte hemma på bloggar och bloggare har ingen skydlighet att vara trevliga och tillåtande. Men, diskuterar man ett ämnen som psykisk ohälsa så är det ganska naturligt att många vill förbli anonyma eftersom det finns ett stort stigma över psykisk ohälsa. Det är ganska orimligt att då tro att alla vill delta i diskussionen med egna namn. Och tydligen är det en disskussion som berör och folk _vill_ delta och känner att de vill dela med sig av sina berättelser för att balansera upp eller kontra din syn på psykisk ohälsa. Då tycker jag inte att det är riktigt schysst att radera kommentarer som förvisso inte håller med, men är sakliga och anonyma. Speciellt inte när det var så mycket tal om yttrandefrihet. Det var ganska lätt att se skillnad på kommentarer som var mer troll än sak och de som faktiskt hade nåt att säga. Om man å andra sidan inte vill ha diskussion (dvs. bl.a. avvikande åsikter) så undrar man ju lite varför man ens uttrycker sig offentligt till att börja med, men visst, det är ju helt möjligt det också. Att man uttrycker sig utan att vilja ha direkt gensvar och det är också allas rätt att göra så. Absolut. Men det är kanske inte så vanligt och jag kan se att det lätt kan uppstå missförstånd: folk läser bloggen och tror att saken är öppen för diskussion fast den egentligen kanske inte är det. Om det vore något annat ämne, mindre känsligt och utelämnande så skulle jag bättre förstå nolltoleransen mot anonymitet, men när det gäller just detta ämnet så förstår jag inte, i all vänlighet, riktigt hur du tänker.

Svar: Så om jag förstod dig rätt, så tycker du att det är helt beroende på ämne och inlägg när det kommer till anonyma kommentarer? Som jag svarade i en tidigare kommentar så berör det här MER än bara ett inlägg jag skrivit, det här är något jag tänkt på länge, flera månader och redan tidigare år tänkt stänga av kommentarsfältet på grund av anonyma kommentatorer som gått för långt! Maggie, allt i min blogg handlar inte om ett enda inlägg jag skrivit. Bara så du vet!

Jag anser att om man vill ha något att säga, i detta fall då kommentera på ett av mina inlägg, spelar det ingen roll vilket ämne det är eller hur det är skrivet. Man kan nog stå för det man skriver i så fall!
Ida-Marie

http://bohemianmaggie.blogspot.com
9
Bohemian Maggie

Jahapp, ja, då tycker vi olika. Bara så du vet! ;) Jag har förståelse för att folk inte vill gå ut med namn och identitet när vi snackar om känsliga ämnen såsom psykisk ohälsa.

Svar: Som sagt, allt handlar inte om ett enda inlägg. Förra året gick det så långt med en anonym kommentar så det nästan gick till polisen. Efter det har jag haft ribban lågt och nu kändes det som att det får räcka! :)
Ida-Marie

http://bohemianmaggie.blogspot.com
10
Katerina

Om du startat en blogg och skriver ut dina tankar och åsikter så måste du vara beredd på att ta emot kritik och anonyma kommentarer. De e väl en självklarhet. Vart försvann rätten till yttrandefrihet. Nu känns det ju som om BARA DU har rätt att säga vad du vill men vi får inte uttrycka oss bara för att vi inte vill ge våra namn. Nu plötsligt är det du som har rätten att bestämma vare sig våra åsikter får existera eller ej. Where is the yttrandefrihet nu igen? Och vet att du kommer säga "aah men jag har rätt att välja vad som står och syns på min blogg"
Jaa visst fine, men då måst du vara redo att ta konsekvenserna och kritiken för det oxå..... Och det känns faktist att du inte är riktigt mogen att ta emot kritik. Du är som ett litet barn som bara slår ifrån sig. Och så länge du inte är mogen för kritik kanske det är bäst att du inte bloggar om så känsliga ämnen.
Du har en attityd jag inte gillar och denhär stormen på din blogg skulle ha lagt sig för länge sedan om du som sagt skulle sluta slå ifrån dig hela tiden. Du bara triggar igång mera ilska hos läsare som tagit dina inlägg personligt eller dåligt.

Om du skriver ut dina åsikter här utan att tänka på hur andra kan reagera måste du ju vara redo att ta emot andras åsikter och bemöta dem. Om kommentarerna är anonyma eller ej har väl ingen betydelse. De är lika mycket åsikter som dom med ett namn och har rätt att finnas.

Och du har ju fått välja att antingen vara anonym eller vara dig själv här på bloggen. INGEN HAR TVINGAT DIG till måsta ge ut ditt riktiga namn här. Du har fått välja, det har varit DITT VAL. Men vi har tydligen inte rätt att välja. Du tvingar oss att komma fram med våra riktiga namn. Har du tänkt på det nånsin? Herregud alla har har ju en viss integritet man vill skydda. Dethär spårar nu... Ingen ska bli tvingad att lägga ut sina åsikter och sitt namn på nätet om man inte själv vill. Men ändå ska man ha rätt att uttrycka sin åsikt!!! Fattar du det? Kolla runt dej lite. Alla val som görs i tex. riksdagen görs anonymt, de flesta tipsen till polisen är anonyma, även positiv kritik på tex. dagblad kan vara anonyma. Det är inget bara lilla du är utsatt för. Och jag tycker det är en rikedom att få igång en spännande debatt på sin blogg. Man skulle kunna lära sig nya saker och gå öppenhjärtat inför läsarnas åsikter.
Ingen tvingar dig Ida-Marie Jungell att blogga med ditt eget namn här. Det valet har du själv gjort. Och vi läsare har exakt samma rätt att välja om vi vill framträda med vår riktiga identitet eller ej. Du har ingen som helst rätt att kräva något annat.
Och det är DU som ska skärpa dig!

Svar: Eftersom jag vet vem du är (med tanke på att du kommenterat tidigare och lämnat ip-adress efter dig) så håller jag kvar kommentaren. Tyvärr tänker jag inte svara något mer på din kommentar! Du låter så arg så jag gör det säkert bara värre för dig med något svar!
Ida-Marie

11
Kajsa

Jag håller också helt med i det som Maggie och Katerina skriver.

http://www.snickars.net
12
Fanny

På tal om anomyma kommentarer, alla kommentarer på din blogg anonyma ut för mig. Använder safari och alla namnen försvinner från kommentarerna. För att se vem som skrivit vad så måste jag liksom kopiera "utrymmet" ovanför kommentaren och sen posta den i notepad för att se vad där står.

Svar: oh, ska se om det är något fel med designen. Tack för du påpekade saken! :)
Ida-Marie

Namn

Mail

URLKom ihåg mig?
Trackback
google-site-verification: google5984d66a20744008.html