När det kommer till kundbetjäning och servicebranschen så heter det att "kunden har alltid rätt" men ju äldre jag blir och ju fler ställen jag besöker så inser jag att kunden kan faktiskt också hjälpa till om det behövs. Jag har själv arbetat inom kundbetjäning och vet hur det känns när kunden inte säger dennes åsikter rakt till mig. Behöver kunden något, eller är det något som är fel så önskar all personal att de får veta om saken! 
 
Förra veckan läste jag ett inlägg på en facebook grupp för Jakobstadsbor som gjorde mig upprörd, där en person skrev att hon önskar att Robert's Coffée skulle skaffa flera brickor eftersom hon blev utan udner hennes senaste besök. Jag tog genast initiativo ch frågade henne med en kommentar "Visst sade du detta till personalen också?". Det hade hon ju inte, utan hon valde ju att istället hänga ut caféet på facebook. Jag blev väldigt besviken för jag vet hur hårt de jobbar, och hur mycket folk som besökt stället under de första dagarna. Dessutom kan hon väl inte på riktigt förvänta sig att de ska hinna läsa alla facebook poster när de ska hinna jobba? 
 
 
 
Likaså har jag hört folk om blivit sura och skrivit på sociala medier när serviceföretag inte svarat på mail på ett par dagar/veckor. När jag hörde detta så insåg jag att om det vore så akut så skulle de lika bra kunnat springa in via företaget personligen och berätta sitt problem, om man en gång har kontor bara något kvarter ifrån. Eller så har väl de flesta telefoner antar jag... Jag kan också bli lite nervös när folk eller företag inte svarar på mina mail, men då tar jag och ser till att jag får svar istället för att bli arg på sociala medier.
 
Om man vill använda sociala medier som forum för att få sin röst hörd, så kan man kanske vända sig till företagets facebook-sida.. Eller nä vet ni vad. Kanse vi kan lära oss att bara säga saker som de är rakt ut, och våga ta initiativ. Här nedan är några situationer där man kan ta initiativ:
 
Är du missnöjd med betjäningen? Berätta det genast till någon ansvarsperson på plats. Ofta kan man få någon form av ersättning eller åtminstone en ursäkt.
 
Får du inte betjäning på ditt mordersmål? Börja åtminstone på eget modersmål och låt personalen åtminstone försöka betjäna dig.  
 
Hamnade du att vänta väldigt länga på restaurangen? Be om att få en kopp kaffe eller lite billigare mat, en restaurang vill oftast ha nöjda kunder och brukar kunna gottgöra kunden på något sätt. 
 
Summa summaro, vill du förbättra något så kan du kanske bidra lite själv också! 
 
 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi
Kommentarer
1
Cindy

Håller SÅ med dig! Har under de senaste månaderna råkat ut för otroligt dålig kundbetjäning lite överallt, speciellt i kokkola på några ställen var svenska int är nå självklarhet, har jag fått riktit i närverna. Då jag jobbade i chydenia var de så nolot att börja på svenska när all personal i de olika butikerna känns som arbetskolleger - men nu när jag jobbar hemifrån går jag all in med svenskan och vägrar byta till finska fastän personalen inte förstår ett ord, främst för att butikscheferna ska fatta att de e de dummaste dom kan göra att anställs folk som int ens försöker betjäna på svenska... hellre piss-dålig svenska än ignoranta svar på finska. De ja sku komma fram till - fast än hur fittig man e så sku man nu aldrig spy ut de i socialamedier, många gånger har jag tänkt maila företagen med dålig service - sku jag då få ett fult svar tillbaka när jag påpekar nånting att förbättra är de ju en annan sak, men folk som klagar utan att ens nämna nånting om problemet förstår nog int själv vilken pest dom sprider! Huh de blev långt ':D

Svar: Åh SÅ strongt att du kör hårt med svenskan, det är det som är så viktigt också att om vi blir fler som använder svenskan så kommer de kräva att personalen lär sig eller anställa tvåspråkiga. Go Cindy!! :D
Och ja, exakt. Man kan int förvänta sig förändring om man inte påpekar dit direkt till personen/företaget! Roligt att någon annan håller med mig om saken :) Tack för din kommentar :D
Ida-Marie

http://cindyekman.com
2
Petra

Helt sant! :)

http://petra.for.me
3
Yvonne

Hm. Intressant inlägg! Och när det gäller brickor osv. tycker jag också absolut att det är bäst att säga till eller fråga efter. Men när det gäller svara på mail, så... tja, vilket säkert med all tydlighet framgick av mitt senaste blogginlägg :D jag väljer en annan firma som svarar och tydligen vill ha kunder i stället för att tjata på den som inte svarar. Kanske inte så snällt av mig, men jag är själv noga med att svara på jobbmail (ok, det HAR hänt att en studerande fått påminna mig om en sak jag glömde svara på :D det är mänskligt att fela). Man ska inte behöva ta upp samma sak flera gånger.

Svar: Självklart blir man stressad på obesvarade mail, men som jag har märkt så kan mail lätt glömmas bort, hamna i mängden eller i värsta fall i skräpposten så man inte ens läser. Därför ringer jag alltid eller besöker företaget i första hand :)
Ida-Marie

4
Sara

Håller verkligen med dig!

Svar: åh va bra :)
Ida-Marie

http://nouw.com/sarastorback
5
Danielas Dagbok

braaa skrivet!

Svar: oh tack :)
Ida-Marie

http://danielasdagbok.com
Namn

Mail

URLKom ihåg mig?
Trackback
google-site-verification: google5984d66a20744008.html