Ikväll avslöjades vilka artister och låtar som skulle tävla i årset UMK - uuden musiikin kilpailu (tävlingen för ny musik i Finland) alltså de som tävlar om en plats i Eurovision song contest 2017. Jag vet inte riktigt var jag ska börja med årets bidrag, tänkte lyfta fram både positivt och negativt för jag är både chockad och glad. Vi kan väl börja med att gå igenom artisterna och deras låtar (alla låtar med lyrics hittas här). Jag följde med livestreamen och de kom i den här ordningen.
 
  • Zühlke – ”Perfect Villain”
  • Emma – ”Circle of Light”
  • Günther & D’Sanz – ”Love Yourself”
  • My Firts Band – ”Paradise”
  • Alva – ”Arrows”
  • Norma John – ”Blackbird”
  • Lauri Yrjölä – ”Helppo elämä”
  • Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies – ”Caveman”
  • Anni Saikku – ”Reach Out for The Sun”
  • Club La Persé – ”My Little World”
 
Skall vi kanske börja med årets OMG moment när ingen mindre än Günther kommer fram och ska tydligen tävla om att få representera Finland. Ja, ni läste rätt, Günther tillsammans med D'Sanz (känd från Voice of Finland) har en gemensam låt, passar Günther men jag tror tyvärr inte den passar Finland och Eurovision. Sjunger om att ta på sig själv och älska sig själv, okej helt bra att älska sig själv men kan inte sluta tycka den är sliskig..
 
 
Bild: Yle / Miikka Varila
 
 
Efter OMG stunden så kan jag gå till OH NO stunderna, två låtar som jag på riktigt önskar att inte går vidare för jag tycker de har inget med Finland eller Eurovision att göra. Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies är en kombination av en kar som tydligen älskar Elvis och gammal god rock musik, och så ett par burleskdansare. Tror jag inte behöver förklara mera än att låten inte är något vidare. 
 
 
Så kom den absolut största No, no, no, no, no... NO stunden när Club La Persé steg på scen. OPkej man ska få uttrycka sig som man vill och se ut som man vill, men nej förlåt jag vill inte att varken denna grupp eller låten de har skall representera Finland. Vad har den överhuvudtaget att göra med Finland, annat än att gruppens medlemmar älskar Eurovisionen och att få klubba? Nå, inget tror jag..
 
 
bild: Yle / Miikka Varila
 
 
Nå men nu ska ja väl lyfta fram ljusglimtarna ur årets UMK-deltagargäng, för det fanns faktiskt en del som jag tror kommer lyckas helt bra. Anni Saikku är en tjej som jag tror kommer lyckas i Finland, och om hon bara får fler låtar så kanske vi ser henne på festivaler under sommaren. Hon är också bekant från Voice of Finland. Tyvärr fastnar inte hennes låt alls för mig, och tror inte den räcker för att övertyga hela Europa. 
 
 
Emma verkar vara en super söt tjej, och hennes låt är ganska mysig. Den får mig att tänka på Finlands skogar, typ skogsalver som dansar i ring, haha! Nej men hon kanske skulle lyckas helt bra, men åter igen vet jag inte om det är tillräckligt för Eurovision. 
 
 
Creds till den enda deltagaren som vågar ge sig på en låt på eget modersmål, finska. Lauri Yrjölä (kan det bli mera finskt?) levererar en ganska typsik finsk låt, som jag nog kan tänka mig att spelas runt i Finland men kanske inte på Eurovisionen. Han sade att han vill sjungap å finska eftersom Finland faktiskt firar 100-års jubileum nästa år, ganska fint ändå tycker jag.
 
 
En duo som jag inte riktigt vet om jag ska tycka om eller inte, deras låt är vacker men jag tycker tyvärr den är lite tråkig.. Sångaren i Norma John har otroligt vacker röst, men det är typ that's it. Jag får ingen känsla av låten, den är långsam och jag förstår inte riktigt tanken bakom "Blackbird".
 
 
Bild: skärmdump från Yle
 
 
Nu har vi då kommit till mina top tre i år, som jag tror att verkligen kommer att leverera och gå långt. Först ut är ett bekant band (iaf för mig som är ett troget Sunrise Avenue fan) nämligen My First Band. Killarna har spelat som förband till Sunrise Avenue och fått en hel del låtar som lyckats bra. Dessutom har killband lyckats ganska bra i UMK, se bara hur det gick för Softengine och Satin Cirkus! Låten fastnar inte riktigt för mig, men den är rätt skön att lyssna på. 
 
 
Bild: Yle / Miikka Varila
 
 
Sedan kommer en tjej som är så gullig, och som de redan kallar till mini-Krista. Alva kommer verkligen gå långt oavsett om hon vinner eller inte, hon har charmen, rösten och utstrålningen för att bli en artist, och dessutom är hon finlandssvensk (hehe så extra plus för det). Inte nog med att hon är finlandssvensk, hon är faktiskt från lilla Bennäs (som ligger i Jakobstadsnejden). Lillasyster till en tjej som också är en fantastisk sångare, så har inga tvivel på att Alva kommer lyckas bra. Hennes låt är ritkigt bra, och jag tycker den skulle vara värdig att gå till Eurovisionen. By the way, hon är bara 16 år och är redan super duktig! Hon var också den osm under livestreamen verkligen visar sin personlighet! 
 
 
Bild: Yle / Miikka Varila
 
 
Sist men verkligen inte minst, tjejen jag tror kommer kamma hem alltihop. Bekant från finska Idols, med en powerful röst och bra låt, Zühlke. Låten fastnar genast för mig (nynnar på refrengen "What would the X-men do, if they came to the rescue..." ) och jag ser verkligen fram emot en powerkvinna på scen. 
 
 
 
 
Där hade vi då årets deltagare i UMK. Wait.. Bara tio låtar att rösta på? De senaste åren har det gått från 12-18 deltagande låtar, och nu plöstligt bara tio.. Har inga fler sökt eller var dessa tio de bästa som de kunde ta med? Det är en del saker jag funderar på med Finlands UMK och uttagning till Eurovisionen, som jag tänkte dela med mig av. 
 
För det första: Varför vill inte flera kända finska artister delta? Jag ser en hel del artister som deltagit i Voice, Idols och liknande program men Finland har ju på riktigt artister som skulle kunna ta hem hela Eurovisionen. Isac Elliott, Antti Tuisku, Alma, Mikael Gabriel, HIM, Sonata Arctica, Sanni.. Och självklart Krista själv, fast hon passar såklart jätte bra till att vara årets programvärd. Jag vet att tävlingen är till för att lyfta fram nya artister och ny musik, men varför inte ha UMK för just "nya artister" och sedan en ordentlig uttagning till Eurovision med ordentliga artister. 
 
Förra året märkte man så stor skillnad på de som var vana att stå på scen, vana med stor publik och de som inte var så vana. Saara Aalto skulle säkert kunna kamma hem hela Eurovisionen också efter sina undebrara prestationer på X-factor UK, men hon var ju faktiskt med förra året i UMK med låten No Fear och var en av de man märkte var van på scen. 
 
För det andra: Till alla mina talangfulla kompisar, bekanta som har både röst och musikaliska förmågor. Till nästa år måste ni söka till UMK. Finland har så mågna talanger som borde få komma fram, och även om man inte går vidare så har man åtminstone prövat och fått lite publicitet. Det skadar ju aldrig en artist eller hur? 
 
Nåja, dags att avsluta min UMK 2017 analys, vill gärna höra vad ni tycker också! 
 
Bild: Yle
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi
Kommentarer
1
TIDSTJUVEN

Günther... :'D Lol. Så otippat!

Svar: haha säg int annat :'D
Ida-Marie

http://tidstjuven.com/
Namn

Mail

URLKom ihåg mig?
Trackback
google-site-verification: google5984d66a20744008.html