Alltså för er som kanske har missat så är jag nästan besatt av youtube för tillfället, följer alla finlandssvenska youtubers för jag tycker ni är awesome, och självklart följer jag bland annat många svenska youtubers, brittiska och finska. Jag är själv också vara en aktiv youtuber, och försöker publicera två videor varje vecka (tisdagar och torsdagar). Jag har gjort en hel del olika videor. bland annat vloggar, challenges, tags m.m. och kom att tänka på att alla kanske inte förstår alla youtube-titlar och förkortningar som används, så jag tänkte ta och beskriva dessa idag!
 
 

 
 
 
 
 
CHALLENGE
Som det står i titeln så är det alltså en utmaning av något slag, en del populära på youtube för tillfäller har varit Bean Boozled, Try not to laugh, no-mirror-makeup, boyfriend does my makeup, what's in my mouth och så vidare! Ofta är dessa tillsammans med någon kompis eller annan youtuber, eller så också kan man göra en del på egen hand! 
 
Kan inte sluta skratta när jag ser alla challenges jag gjorde med Sarah och Emilia
 
 
 
 
FMA (Follow me around)
En följ med mig runt video (som det så fint översätts till svenska) är en video där youtubern tar med sina tittare på sin dag, och oftast är det just en sådan dag när youtubern skall till en massa platser eller på evenemang. Skillnaden på en FMA video och vanlig vlogg är just den att i dessa så tar youtubern med sig tittarna och i vloggen kan det vara bara egentligen glimtar ur dagen och en del prat förstås. 
 
Jag gjorde en FMA video i våras, som jag testade att filma med min iPhone faktiskt!
 
 
 
GRWM (Get ready with me)
Rakt översatt så betyder denna rubrik att tittarna får ta del av när youtubern fixar sig färdig, vanligtvis sminkar sig, lagar håret etc. och diskuterar en del ämnen samtidigt. I samband med att youtubern visar hur hens vardagssminkning eller hårstil kan göras, så får hen ta upp en del aktuella ämnen eller berätta om vad som är på gång i livet!
 
I Chevelles senaste GRWM så pratar hon om bland annat sin vegetariska månad och Galan 2016
 
 
 
HAUL
Har du nyligen varit och storshoppat, eller beställt hem lite kläder, smycken, smink, ja vad som helst egentligen? Då kan du göra en HAUL video och presentera alla nya grejer, eventuellt också provade dem i samma video. Många stora youtubers får hem en hel del paket fyllda med kläder som de visar, så jag brukar föredra att se på minde youtubers som säkert har en mera genuin åsikt om kläderna!
 
Sandras HAUL gillar jag jätte mycket
 
 
 
MY DAY
En Min dag video är i princip det samma som att säga vlogg, det är alltså en video där man får ta del av youtuberns dag, oftast är dessa lite kortare klipp och med en del glimtar och kommentarer ur dagen. Jag har märkt att en hel del finska youtubers använder mera uttrycker My day istället för Follow me around eller vlogg, så jag tror det är mera använt på finska än på svenska, åtminstone i Finland!
 
MUKBANG
Ett ganska roligt ord, men med det i rubriken så betyder det att yotubern äter mat och samtidigt tar upp en del samtalsämnen. Dessa videor är populära för folk som kanske äter ensamma, och vill ha lunchsällskap. Då är dessa youtube videor helt roliga att ha på samtidigt, eftersom man sitter i princip och äter tillsammans med youtubern! 
 
Youtubern Stinacecilia gjorde en mukbang där hon pratar om att vara finlandssvensk
 
 
 
TAG
Ni kanske märkt att det finns en hel del videor med ordet TAG i titeln, och det är en video där youtubern oftast svarar på frågor med olika teman. Det kan vara en TMI-TAG (Too much information), en finlandssvens tag, en get to know me tag och så vidare. Många frågor kan man hitta på google eller i andras videoklipp, eller så kommer man på en hel del egna! 
 
Min allra populäraste TAG, och den jag själv tycker bäst om: Finlandssvensk tag
 
 
 
VLOGG (videoblogg)
Det här ordet säger sig själv ganska mycket, men det är alltså en video som egentligen kan fungera som ett blogginlägg: fylld med vardagshändelser, åsikter, tankar och detaljer ur vardagen. Jag filmar kanske mest av allt vloggar just för det, att jag oftast inte vet vad som händer under dagen utan vill gärna bara ta med alla er i videoformat också! 
 
 
 
 
 
 
Q&A (Questions and answers)
Också en video där rubriken kanske säger redan vad det är, men för säkerhetsskull tar jag med det i alla fall. Här har youtubern i tiigare videor säkert fråga efter frågor som kan beröra ett ämne eller annars bara tittare vill veta. I videon läses frågorna upp och youtubern svarar på dessa!
 
UNBOXING
En hel del youtubers kan få hem lite produkter, eller paket som de beställt så då brukar de göra videor där de öppnar paketet tillsammans med sina tittate. Jag har gjort liknande videor med Livbox där jag fått hem en livbox ldåa och sedan öppnat den i samma stund jag filmar videon, då blir det min första gång jag ser produterna och ni får mina första reaktioner! 
 
 
 

 
Hoppas du fick en lite bättre insikt i youtube-världen, och om det var någon titet/förkortning jag missade och du vill veta, så kommentera bara så lägger jag med det också i inlägget. Det bästa med youtube är att om du funderar på något, vill veta hur det ser ut någonstans eller vill lära dig något så finns det troligtvis ett youtube-klipp för det! Eller om du vill lära känna en person ännu bättre och få ta del av dennes vardag så är videobloggar ett jätte bra sätt.
 
Ni får jätte gärna nominera mig som årets youtuber till Galan 2016 om ni vill, jag skulle bli så glad! 
 
 
 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi
Kommentarer
1
Linda Indola

Jag brukar oftast använda Youtube för musik eller film trailer. Om jag ska titta på vlogg, prat eller något sånt så det helt omöjligt för mig höra. Är ju själv hörselskadade så jag kan ju inte höra på vad de pratar. Därför har jag svårt att lära Engelska om jag inte kan höra/hänga med på engelsk vloggar... Samma sak för finska. Men jag litar på dig att dina vloggar är super bra fast jag kollar så sällan på sådant.

Svar: åh, det vore ju en ännu större orsak att texta sina videobloggar egentligen. Det ska jag tänka på i framtiden! och tack ska du ha :)
Ida-Marie

http://www.iinnoo.blogg.se
Namn

Mail

URLKom ihåg mig?
Trackback
google-site-verification: google5984d66a20744008.html