Jag hade egentligen tänkt skriva ett helt annat inlägg ikväll, men så läste jag den här frågan och tänkte att ja, varför inte gå igenom varför jag egentligen är på blogg.se ännu. Det finns självklart både för och nackdelar, så jag tänkte gå igenom båda och kanske diskutera just valet av blogg.se bloggportal, vad man ska tänka på och vilka som kan passa dig ifall du funderar på att börja blogga på portalen!
 
(btw, tack anonym för att du gillar min design)
 
 

 
Jag började blogga redan 2007 via Blogger (blogspot), och hade en väldigt privat blogg där jag skrev om extremt känsliga ämnen, bland annat ångest, vikt, obesvarad kärlek och så vidare. Värsta var att innan jag tog bort den för ett par år sedan läste jag genom inläggen och insåg hur "teini" alla inlägg var, haha. Jag hade blivit van med att skriva på lunarstorms dagbok och kände jag ville fortsätta på en snyggare site. Först använde jag mig av bilddagboken (dagens dayviews) och gillade så att ladda upp bilder, men märkte att jag saknade texten och det att ha en helt egen sida. Jag höll kvar bloggen och samtidigt dayviews, men började känna att två var för mycket. Efter ett tag märkte jag också att bloggen jag hade på blogger inte var något för allmänheten, så ja ville starta en ny och dela den med både vänner och familjen. Jag kollade runt på både portaler och wordpress, men fastnade för blogg.se.
 
Det som fick mig att fastna för blogg.se var absolut deras bloggverktyg, det är både snyggt, enkelt och ger så många möjligheter. Självklart skulle jag ha kunnat valt en finlandssvensk/finsk portal istället, men jag var så insatt och fast i den svenska bloggvärlden och deras storbloggare så det blev helt enkelt så att jag också ville känna att jag hörde till den. Min första blogg var ju inte så snygg, och jag skrev så otroligt töntiga inlägg, jag försökte helt enkelt vara som exempelvis Blondinbella med sin vardag fylld av möten och bloggande, som Kissie med sina kvällsmanikyrer och selfies och också Kenza med lite outfit-bilder, ja ni kan ju se ett smakprov här nere: 
 
Mina extrema paint-skills utgjorde sådanahär headers:
 
 
 
På tal om header och bloggnamn, vet ni varför jag valde just ZiiO till mitt bloggnamn? JAg satt en hel kväll och funderade på bloggnamn och läste lite inlägg med tips och funderingar. Jag fastnade vid två jätte bra tips; ett bloggnamn skall vara lätt att minnas, både textmässigt och synligt. Det andra var att använda ett eler flera av de ovanligare bokstäverna, det vill säga X, Y och Z. Jag satt med penna och papper och experimenterade med bokstäver, hur de såg ut tillsammans och vad som lät bra, och plötsligt hade jag det framför mig: ZiiO, bokstaven Z, två ii för uttalet och stort O för det visuella. 
 
Eller inlägg där jag trodde jag hade snygg selfies och jätte välplanerade, intressanta och fulla dagar
 
 
 
Även om kodning är svårt, så var det andra orsaken som gjorde att jag fastnade för blogg.se, det kan vara sjukt irriterande och krävande men det gör hela bloggen så personlig och trevlig. Med kodning kan man ju egentligen göra vad som helst, blogg.se har HTML kodning vilket egentligen är ganska så lätt att lära sig, viket jag gjorde, men det tar tid. Portalen har egna snygga designs men jag gillar att göra min blogg min egen. 
 
De sista två sakerna som får mig att hållas på blogg.se är just bloggsystemet, jag kan få mina inlägg fyllda med text, bilder, video och allt, super enkeöt att publicera och redigera och så har man så mycket utrymme. Det sista är det att under mina snart 8-år på blogg.se så har min blogg varit nere hela tre gånger, en gång var mitt eget fel också. 
 
 

 
Tyvärr har portalen en hel del negativa sidor också som har fått mig att överväga en flytt flera gånger. Det är ju en av norden största bloggportaler, och det är extremt svårt att via dem få någon bra synlighet. De har så många bra bloggare, och satsar såklart mycket på svenska bloggare. Jag har en del gånger sett bekanta finlandssvenskar på framsidan, men ytterst sällan mer än kanske en gång varannan månad. 
 
Även om blogg.se har en hel del nordiska bloggare, så tänker de mest bara på de som bor i Sverige. Helt förståerligt, men när det kommer upp funktioner såsom tourn (möjlighet att skriva sponsrade inlägg via blogg.se) eller deras bloppis, så är det så otroligt svårt att få någon nytta av de funktionerna om man inte bor i Sverige. 
 
Skall jag vara ärlig, så önskar jag det skulle finnas ett lika bra bloggverktyg i Finland också, helst en finlandssvensk såklart. Jag skulle i så fall inte tveka en sekund på en flytt. Jag gillar wordpress, absolut, men då är man så ensam. Jag vill känna ändå en gemenskap, och samhörighet, men också alla de bra funktioner som blogg.se har. 
 
 
Det var alltså mina åsikter om blogg.se och förklaring till varför jag använder den portalen. Så kan jag snabbt vara på den tidigare frågan "Tjänar du pengar också om du bor i Finland eller hur går det för dig?".
 
Jag tjänar alltså inga pengar via blogg.se fastän den möjligheten finns, men de betalar inte ut till utländska konton så därför. Men jag gör en del samarbeten, och har fått betalt för vissa inlägg. Jag försöker att inte göra det alltför ofta, för jag vet det kan bli tjatigt. Men nu som då kan jag i samband med något inlägg lägga upp affiliate länkar, men då nämns det i början av inlägget! 
 
Något jag fortfarande har som mål är ju faktiskt att kunna försörja mig på bloggandet/bloggvärlden på ett eller annat sätt, just nu kanske det är lite tight men man vet aldrig vad som händer i framtiden! Därför försöker jag satsa mer och mer på bra innehåll, videobloggar, fina bilder och välskriven text. Jag själv tycker så mycket mer om att läsa bloggar där man märker att personen bakom bloggen verkligen lägger ner tid och hjärta i varje inlägg! 
 
Så, det här var nu mina svar till den kommentaren, hoppas det var givande! 
 
 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi
Kommentarer
1
Sandra Emilia

Alltså ÄNTLIGEN vet man vart namnet kommer ifrån :D Riktigt smart namn måste jag nog säga!

Svar: haha nämen tack :D kom på att jag aldrig egentligen gett ut en förklaring :'D
Ida-Marie

http://sandraemilia.com/
2
Sandra

Jag blir lite ledsen av det där att du försöker att inte göra sponsrat så ofta för att det blir tjatigt. Ska man leva på bloggen MÅSTE man ju :) Tycker du ska göra så många sponsrade och hoppeligen välbetalda samarbeten du vill! Passar de in på bloggen blir det inte tjatigt och vi som läser förstår ju att du vill kunna leva på den. Kramaaar :)

Svar: Oh vad bra att höra, det är ju så sant såklart. Försöker alltid komma ihåg att endast ta emot sådana inlägg och samarbeten som passar min blogg, och ibland är det mer ibland mindre. Tack för din kommentar Sandra :) kramar
Ida-Marie

3
Sara

Intressant att läsa! Vore fantastiskt om det fanns en liknande bloggportal här i Finland. Sverige har så många olika att välja mellan.

Svar: Ja verkligen! :) Tack ska du ha!
Ida-Marie

http://nouw.com/sarastorback
Namn

Mail

URLKom ihåg mig?
Trackback
google-site-verification: google5984d66a20744008.html