En vecka har gått sedan jag kom tillbaka till Åbo, och idag vaknade jag med några nya insikter. Först av allt har jag spenderat väldigt mycket tid med min soffa och netflix, mer än jag kanske borde. Redan idag ändrade jag på det hela och har inte ens satt på TV'n ännu. Jag har ofta på TV'n i bakgrunden för att inte känna mig ensam, men varför inte bara gå ut och träffa människor istället. Det ska jag i alla fall göra idag. 
 
För det andra så har jag kickat igång min träning igen, tyvärr i form av hemmaträning men det är åtminstone bättre än inget. Varje dag kör jag minst 45 minuter av kondition och styrka, samt cyklar varje dag till och från jobbet istället för att ta bussen. Hittills känns det riktigt bra, och jag investerade i ett par nya träningstights för att kunna fara ut och gå en lite längre stund. Jag hoppas verkligen det här kommer sitta i, och sedan när jag kommer hem till Jakobstad så kör jag igång med gymträning och pass också. Mitt mål är att få tillbaka den kondition, styrka och kropp jag hade innan jag flyttade till Åbo. Den kropp som jag själv mådde bra i. 
 
För det tredje, det kanske jobbigaste, så har jag insett att jag inte lever så sparsamt som jag trodde. Under en vecka har jag sparat på alla kvitton för att hålla koll på mina utgifter. När jag såg hur många kvitton jag samlat på mig, så blev jag både chockad och arg på mig själv. Det var allt möjligt onödigt från flera restaurangbesök till Ben & Jerry's jag egentligen inte behövt. 
 
 
 
Värsta av allt var nog när jag räknat ihop allt och såg summan. 158,95€... På en vecka! Jag tappade hakan och kunde knappt tro hur slösaktig jag varit. Då är inte ens räkningarna inräknat i detta, utan endast mina inköp från veckan. En kopp kaffe här och där, mina nya träningstights (fast jag hade ett presentkort till Stadium åtminstone), all mat jag köpt och onödigt dyra snacks. 
 
Jag skäms, jag är besviken på mig själv och jag inser att jag måste skärpa mig. Nu just har jag väldigt låga inkomster och kan inte fortsätta att leva såhär. Speciellt inte med tanke på att jag vill åka till Irland i februari. Med en livsstil som jag nu har kommer jag inte att ha råd med bussen till Helsingfors flygfält. Var håller jag på med?
 
Dock tror jag att det här var en riktigt bra "wake up call". Nu är det dags att ändra på vanor och minska rejält på antalet gånger jag öppnar min börs. Dessutom ska jag nu bygga upp en ny budget och se till att jag verkligen håller den. Det kan ju inte vara så svårt att leva ett sparsamt liv, speciellt inte om man har något som man sparar för. 
 
Tar gärna emot era bästa spartips, för jag är tydligen inte så bra på att spara som jag trodde!
 
 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi
Kommentarer
1
CorinneGrönholm

Jag brukar tänka såhär för att hålla koll. Om jag köper något, så ska något annat ut. Köpte t.ex. ett par jeans för 25 euro häromdagen, säljer därför ett par armskydd idag för 30 euro. Vet du så att man inte bara fyller skåpen med saker utan att jämna ut de lite :)

Sen är väl bästa tipset på matfronten att inte handla när man är hungrig och att planera sin veckomat så att det inte blir spontana restaurangbesök utan bara planerade såna. Men inte är jag nu någon supersparare heller men hoppas nu dessa tips hjälper lite iaf! kram på dig!

Svar: Åh, tack det dät var riktigt bra tips. Speciellt det att inte handla hungrig, har inte tänkt på det men det är faktiskt då som man kanske köper de mest onödiga! Tack för tipsen Corinne :) <3
Ida-Marie

http://corinnegronholm.com
2
Petra

Jättebra att du räknat ihop och kommit till insikt :) Det är de viktigaste, kramis!

Svar: Japp, alltså de sög men de va verkligen behövligt. Speciellt när man kanske inte märker hur mycket pengar det går åt i vardagen! :)
Ida-Marie

http://petras.fi
3
Hanna

Ungmartha (eller marthaföreningen, minns int atm) har iallafall en nerladdningsbar excelfil för budget och ekonomi på hemsidan som jag tycker är ganska bra för att hålla koll på allt. Det finns olika kategorier och så fyller man i alla utgifter o inkomster och räknar ihop i slutet av månaden.
Hoppas det reder upp sig med allt, kämpa på!

Svar: oh tack för tipset! Ska ladda ner det och kolla om jag får det ihop! Tack för kommentaren :)
Ida-Marie

http://hannushanna.blogspot.com
4
Caroline

Mitt tips är att aldrig handla då du är hungrig. Skriv en handelslista och handla bara utgående från den. Jag gillar att shoppa och älskar att gå runt i affärer och titta på kläder, hemelektronik och smink. Jag går ofta i affärer men det är väldigt sällan som jag faktiskt köper någonting. Jag har gjort det till en lek att hitta det allra billigaste så jag går runt och tittar i olika affärer, på nätet och sedan då jag ser att en produkt är på rea/specialpris slår jag till. Då hinner jag också fundera om jag verkligen vill ha varan. Jag har aldrig använt en budget utan utgår från att handla "riktig mat". Frukt, grönsaker och inhemskt och gärna ekologiskt. Jag är också ett fan av storkok och det kommer man långt med i ett hushåll med två personer.

Jag och min sambo var också ifrån varandra då han var på utbyte. Kämpa på - det är en jobbig tid men en dag i taget så kommer man vidare! Jag tittade genom flera serier på Netflix under halvåret han var borta det var kanske inte det bästa tidsfördrivet men det funkade.

Svar: Oh tusen tack för din kommentar, både tipsen till att kanske spara in lite mera och distansförhållandet. Ska absolut ta och fundera två gånger innan jag köper något nytt överhuvudtaget, och också handla när man just ätit. Det har en del andra också tipsat om så det ska jag nog testa genast imorgon :)
Ida-Marie

Namn

Mail

URLKom ihåg mig?
Trackback
google-site-verification: google5984d66a20744008.html